KINDEROSTEOPATHIE

Kinderosteopaat Maaike

 

Een zachte en vriendelijke manier

Kinderen maken een grote ontwikkeling door in een korte tijd. In hun lijf, maar ook geestelijk. In sommige gevallen verloopt deze ontwikkeling, om wat voor een reden dan ook, niet helemaal zoals je verwacht had. Kinderosteopathie is dan een zachte en vriendelijke manier om je kind weer vrijer en blijer te maken.

Ik werk al meer dan 20 jaar graag met kinderen en vind Kinderosteopaat zijn geweldig. Het is niet altijd makkelijk geweest, vooral bij kinderen in de leeftijd van 1 tot 4 jaar, om ze te laten doen wat ik wil 🙂

Al tijdens mijn werk als fysiotherapeut merkte ik: het werkt het beste als ik geen verwachtingen heb over wat ‘zij moeten doen’. Ze zijn vrij bij mij en mogen zich precies zo bewegen in de ruimte zoals ze willen, van mij af en naar mij toe. Ze voelen die vrijheid, en daardoor gaat het contact meestal heel soepel. Ik ben er heel creatief door geworden en kan in bijna iedere houding wel behandelen. Vaak behandel ik het kind al spelende op de grond, of bij 1 van de ouders op schoot. Ik heb wat speelgoed en leesboekjes in de praktijk, wat kan helpen voor een rustige sfeer in de ruimte. Ik sta er iedere keer weer versteld van hoe kinderen vaak intuïtief aanvoelen wat ze nodig hebben. Ze gaan dan soms tijdens een behandeling helemaal tegen mijn handen aanhangen, waarmee ze de werking ervan nog beter kunnen toelaten.

Ik kan uitkomst bieden bij verschillende klachten die kunnen voorkomen bij kinderen. Hieronder zal ik er een paar wat uitgebreider bespreken.

Voorbeeldbehandeling kinderosteopathie:

Veel kinderen die bij me komen hebben vaak onverklaarbare buikpijn. Dit kan fysieke oorzaken hebben, zoals spanning in de spieren van de wand van het maag-darm stelsel, of een niet helemaal voltooide draaiing van het maag-darm stelsel in de embryonale ontwikkeling. Of bijvoorbeeld kan het komen door een allergie tegen een bepaald voedingsmiddel. Naast, maar ook samen met, de fysieke oorzaken, kunnen er oorzaken zijn van psycho-emotionele aard, zoals een veranderde gezinssituatie, of stress op school.

De behandeling zal zich altijd op het geheel richten. Dus in dit voorbeeld op de buik zelf, maar ook op het hele lichaam. Dit is om de vrijgekomen spanning goed te kunnen integreren in het geheel, zodat het kind goed kan verteren wat ik hem of haar te bieden heb.

Een ander probleem waarmee kinderen soms kampen is slecht slapen. Vooral in de leeftijd van 6 maanden tot 2 jaar zie ik dat vaak. Ze zijn dan in een fase waarin er ze erg snel veel leren, zoals kruipen, staan, lopen, fijne motoriek, praten. Hun hersenen maken overuren en ze kunnen daardoor snel overprikkeld raken. Ze kunnen dan niet de rust vinden om zich over te geven aan de slaap. Dus eigenlijk een heel normale en gezonde oorzaak! Maar het evenwicht is dan gewoon soms even zoek.

En dan gaat het met name over het evenwicht in het autonome zenuwstelsel. In een gezonde situatie zijn de ‘actiemodus’ van het zenuwstelsel en ‘uitrustmodus’ met elkaar in balans. In het geval van deze kinderen is er meer actie, meer adrenaline in het lichaam en kunnen ze moeilijker naar de ‘rustmodus’. Een behandeling zorgt voor meer parasympatische activiteit, dat wil zeggen, dat een kindje kan ontspannen, kan ontladen en even niet zo alert hoeft te zijn naar zijn of haar omgeving. Ouders laten mij vaak na een behandeling weten hoe blij ze zijn met de rustige nachten.

(Pas na osteopathisch onderzoek is duidelijk in welke mate ik kan helpen en hoe de aard van de behandeling zal zijn. Iedere behandeling is uniek. Iedere klacht heeft zijn eigen unieke oorzaak-gevolg relatie. Toch heb ik wat voorbeelden van behandelingen gegeven, zodat je een beeld krijgt ervan.)

Met welke klachten kunnen kinderen bij mij terecht? Kinderosteopaat Maaike.

\

Buikpijn

\

Concentratieproblemen

\

Motorische problemen

\

Oorontsteking

\

Hoofdpijn

\

Slecht (in)slapen

\

Hyperactiviteit, AD(H)D

\

Groeipijnen

\

Astma

\

Eczeem en allergiën

\

Tandproblemen

\

Angst

\

Bedplassen

\

Veel verkouden

\

Dyslexie

\

Autisme (spectrum stoornis)

\

Epilepsie, cerebrale verlamming

Optimale groeimogelijkheden

Ik zie de kracht van kinderosteopathie als volgt: Als je naar een kind kijkt, dan weet je nog niet hoe het zal opgroeien. Als je naar een volwassene kijkt, dan weet je niet hoe diegene eventueel, in potentie, had kunnen zijn, want je ziet niet de ongemanifesteerde groeimogelijkheden die nooit zijn ondersteund. Kinderosteopathie geeft mij de mogelijkheid om de optimale groeimogelijkheden in een kind wel te ondersteunen en tot uiting te brengen. Dan kan het kind verder opgroeien tot zijn of haar volledig potentieel. Kinderosteopaat Maaike.  

Wil je meer vrijheid in je lichaam ervaren?

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 8 recensies
×
js_loader