OSTEOPAAT BABY

Baby osteopathie

“Omdat baby’s nog niet gematerialiseerd zijn, maar onderweg zijn om structuur te worden, staat hun ziel op de voorgrond. Kinderen zijn puur gevoel. Om die reden nemen ze ook zo veel op.”

– Marcel Kenter, Osteopaat Baby DO-MRO-

Deze tekst geeft goed weer wat ik bij baby’s aanvoel. Ik heb een natuurlijke aanleg om als osteopaat voor baby’s op die manier, de non-verbale, intuïtieve manier te communiceren. Dit gecombineerd met mijn kennis over de embryologie, anatomie, fysiologie en de neurologie van het lichaam maakt dat een behandeling zeer doeltreffend kan zijn om de klachten bij je baby te verhelpen.

Baby Osteopathie wordt een steeds bekendere therapie bij baby’s. Ze zijn ook zeer effectief met osteopathie te behandelen. In de meeste gevallen zien we al binnen 2 of 3 behandelingen resultaat. Soms al na 1 behandeling, maar dat is geen garantie.

Hieronder wat voorbeelden van klachten die ik vaak tegenkom bij baby’s in mijn praktijk.

Voorbeeldbehandeling Osteopaat Baby:

Voor en tijdens de geboorte komt de baby bloot te staan aan een enorme druk. Het prille lijfje is onderhevig aan grote krachten die het ter wereld komen met zich meebrengt. Door de tijd in de baarmoeder, of na een te lange of een te snelle geboorte, kan het kind gestresst zijn of in een benarde situatie hebben gezeten.

Ook kunnen stuitligging, keizersnede, vacuumverlossing een reden zijn voor extra spanning op het lichaam van het kindje.

Kinderen zijn erg veerkrachtig en vaak kunnen ze zelf de spanning ‘van zich afschudden’. Als de druk op het lichaam of het hoofdje te groot is geworden om dat zelf te kunnen oplossen, dan kan ik middels osteopathie uitkomst bieden. Een osteopathische check na de geboorte om te kijken of je kindje hulp nodig heeft om vrij te zijn, is mijns inziens geen overbodige luxe.

Overmatig huilen (huilbaby) of een voorkeurshouding kan zich dan voordoen. Middels zachte, respectvolle technieken kan ik uw baby onderzoeken en eventueel vrij maken van restricties in het weefsel.

Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het behandelen van de schedel. Hoe doe ik dit? Ik test de bewegingen van (bijvoorbeeld) de schedelbasis op geleide van het lichaamseigen ritme (een golfbeweging in de vloeistof op celniveau, ook wel de celademhaling genoemd). De uitdrukking, de frequentie en de kracht van dit ritme zeggen mij of er een restrictie in het betreffende weefsel aanwezig is of niet. Vervolgens kan op geleide van dit ritme de behandeling plaatsvinden.

Vaak smelt een kindje in mijn handen… Ik heb meer dan eens ervaren dat de baby in een diepe slaap valt tijdens de behandeling. Vaak zeggen de ouders die erbij zitten ook dat ze er rustig van worden en dat er een heel ontspannen sfeer hangt in de behandelruimte.

Een ander voorbeeld van een behandeling is bij baby’s die veel spugen. Bij die baby’s zou het zo kunnen zijn, bijvoorbeeld, dat de embryologische ontwikkeling van de orgaantjes nog niet geheel is voltooid, waardoor bijvoorbeeld het maagje en het middenrif wat meer spanning vertonen. Middels zachte handgrepen kan ik de organen meer vrijheid geven en zo de klachten bij het kind doen afnemen. Ook kan het zijn dat spanning in het hierbovengenoemde schedelbasis, een trekkracht geeft aan de maag via de slokdarm en het verhemelte, die direct verbonden zijn met de schedelbasis. Zo kunnen er verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan de (verborgen) reflux. En dit is nog maar een greep uit de vele verschillende manieren waarop zich een klacht kan uiten in het lichaam van een baby. Ik kan daar pas iets over zeggen na het osteopathisch onderzoek.

(Pas na osteopathisch onderzoek is duidelijk in welke mate ik kan helpen en hoe de aard van de behandeling zal zijn. Iedere behandeling is uniek. Iedere klacht heeft zijn eigen unieke oorzaak-gevolg relatie. Toch heb ik wat voorbeelden van behandelingen gegeven, zodat je een beeld krijgt ervan.)

Osteopaat baby: Klachten bij baby’s die ik regelmatig tegenkom in de praktijk:

\

Overmatig huilen (huilbaby)

\

Onrust / onverklaarbare spanning

\

Afgeplat hoofdje

\

Voorkeurshouding

\

Overstrekking

\

Darmkrampjes

\

Obstipatie

\

Veel spugen of (verborgen) reflux

\

Slecht slapen

\

Onrustig drinken

\

Zuig- of slikproblemen

\

Niet goed aanhappen aan borst

Mijn specialisatie: Osteopathie Baby

De thesis die ik aan het eind van de opleiding osteopathie heb geschreven voor het behalen van mijn Diploma in de Osteopathie (D.O.), gaat over osteopathie bij baby’s met een voorkeurshouding en een schedelvervorming. TNO ontwikkelde toen in 2010 landelijke richtlijnen voor JeugdGezondheidsZorg (JGZ) ten aanzien van baby’s met een voorkeurshouding en een scheef hoofdje. Omdat osteopathie daar mogelijk in betrokken zou gaan worden was een bundeling van de literatuur gewenst. Dit in combinatie met het feit dat ik erg geïnteresseerd ben in het onderwerp (ik schreef er ook over bij het afstuderen van de opleiding fysiotherapie) en het feit dat er sowieso meer duidelijkheid over osteopathie gewenst is in de maatschappij, maakt dat ik deze thesis met veel plezier heb geschreven.

Ik kwam met mijn zoontje van ongeveer 8 weken, vanwege zijn voorkeurshouding. Bij mijn oudste dochtertje kwam hiervoor de kinderfysio, maar deze keer wilden we het liever wat holistischer benaderen. Dus kwamen we bij jou uit.

De behandelkamer vond ik direct een prettige ruimte en het contact met jou ook fijn. Voor mij een mooie mix van aanvoelen en ‘feitenkennis over baby-lijfjes’. Ik had meteen de indruk dat je goed wist waar je het over had, wist wat je deed en dat ook met veel liefde deed. Ook vond ik het fijn hoe je aansloot bij wat mijn zoontje en ik aangaven tijdens de behandeling.

We zijn 2 keer geweest. Na de eerste keer was er binnen een paar dagen een duidelijke verandering bij mijn zoontje te zien. Hij zat veel lekkerder in zijn lijf leek het. Hij draaide veel meer met zijn hoofd, bewoog soepeler, sliep beter en keek rustiger uit zijn ogen. Nog een week daarna leek hij toch  weer ietsje meer te verkrampen, dus nog een tweede afspraak gepland. Weer een fijn consult en daarna bleef de verbetering.

Inge Schalk

Wil je meer vrijheid in je lichaam ervaren?

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 8 recensies
×
js_loader